Steven Van Gucht benadrukt: “Doe dit absoluut niet wanneer u volk ontvangt”

Steven Van Gucht benadrukt: “Doe dit absoluut niet wanneer u volk ontvangt”
Woensdag 7 Oktober 2020 - 16:30   I   Foto: Photonews   I  

Gisteren werd duidelijk dat we onze dichte contacten moeten beperken tot drie personen. Viroloog Steven Van Gucht gaf enkele basisregels mee om thuis gasten te ontvangen.

"Het is van belang om dezelfde regels toe te passen die ook in restaurants gelden”, laat Van Gucht weten. “Maak op voorhand een goede planning en afspraken met uw gasten. U kan uw huisregels ook op uw uitnodiging vermelden. Goede afspraken maken goede vrienden. Herinner uw gasten eraan dat ze thuis moeten blijven wanneer ze zich ziek voelen of wanneer ze een hoogrisicocontact hebben gehad. Herinner hen er ook aan dat ze hun mondmasker niet mogen vergeten."

Eens de gasten er zijn, blijft de anderhalve meter afstand gelden. Een hand, een kus of een knuffel geven wordt ten strengste afgeraden. “Een buiging kan ook elegant zijn”, klinkt het. “Ontsmet uw handen wanneer u uw masker heeft afgenomen. Voorzie ook handgel bij de zitplaatsen. Naast de fles wijn en fles water hoort nu ook handgel te staan. U kan dit ook voorzien in de inkomruimte en de toiletruimte."

Glazen markeren

“Voorzie geen gemeenschappelijke schotels zoals chips en andere snacks, maar voorzie voor elke gast een apart bordje”, gaat Van Gucht verder. “Markeer de glazen zodat iedereen gemakkelijk zijn/haar glas kan herkennen. Voorzie dus geen eten in buffetvorm en bedien uw gasten apart."

In plaats van stoffen servetten stelt de viroloog van Sciensano voor om wegwerpservetten te gebruiken. Ook het omgevingsgeluid, zoals de radio, kan best binnen de perken blijven. “Speel dus geen luide muziek af. We produceren meer druppels als we luid praten, waardoor het risico op besmetting verhoogt.” Binnenruimtes dienen goed te worden verlucht.

“Tot slot. Wees sociaal. We kunnen elkaar bezoeken, maar doe het op een veilige manier. Bewaar afstand en draag een mondmasker. Zo kunnen we er toch een warme, gezellige en gezonde winter van maken”, aldus Van Gucht.

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona  I  Sciensano