-->

Marc Van Ranst: “Ik waarschuwde hier eerder al voor, maar ik werd toen gewoon weggelachen”

Marc Van Ranst: “Ik waarschuwde hier eerder al voor, maar ik werd toen gewoon weggelachen”
Woensdag 7 Oktober 2020 - 19:00   I   Foto: VRT   I  

Viroloog Marc Van Ranst steekt zijn bewondering voor de daadkracht van Alexander De Croo en Frank Vandenbroucke niet onder stoelen of banken. Na drie dagen in hun nieuwe functie beslisten ze al op te treden in de strijd tegen het coronavirus.

Daartegenover staat het getalm van Sophie Wilmès. “De laatste versoepeling van Sophie Wilmès, op advies van Celeval, heeft ons een maand tijd gekost”, zegt Van Ranst in Het Laatste Nieuws. “Je merkt dat in de curves: elke week dat de cijfers stijgen, kost het twee weken aan inspanningen om ze opnieuw te doen dalen."

Veel besmette mensen die ondertussen in het ziekenhuis terechtkwamen, zullen het niet halen. “De infectie zal bij sommige mensen die nu op de intensieve liggen al te ver gevorderd zijn en fataal aflopen”, weet Van Ranst al. “Daarom was het zo frustrerend: wij – de virologen – hebben een maand geleden al gewaarschuwd voor wat er zat aan te komen en we werden weggelachen."

"Wij waren de onheilsprofeten, de ayatollahs. Terwijl we alleen maar wilden voorkomen dat er meer mensen ziek werden en in het ergste geval zouden overlijden”, besluit de viroloog.

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  corona  I  Alexander De Croo  I  Frank Vandenbroucke