Pierre Van Damme: "Je hoeft die nu echt niet te sluiten" Royalty
Royalty

Pierre Van Damme: "Je hoeft die nu echt niet te sluiten"

Pierre Van Damme: "Je hoeft die nu echt niet te sluiten"

De sluiting van de cafés ligt op tafel, ook in ons land. Epidemioloog Pierre Van Damme vindt dat echter niet nodig. Hij pleit wel lokaal voor een avondklok.

"De scholen en bedrijven openhouden en de druk op de huisartsen, ziekenhuizen en intensieve zorgen moet haalbaar blijven. Dat zijn de prioriteiten", vat Pierre Van Damme het nog eens samen tegenover Het Laatste Nieuws. Hij vindt dat een nationale lockdown niet nodig is. “Als we maximaal gaan telewerken houden we de bedrijven draaiende. Het is een kleine ingreep die ervoor zorgt dat het openbaar vervoer veel minder gebruikt wordt, en mensen minder met elkaar in contact komen waardoor het virus veel minder kans heeft.”

Een (lokale) avondklok vindt Van Damme overigens ook een goeie maatregel. "Zo kan je proberen mensen en massabijeenkomsten uit elkaar te houden", klinkt het. Dat hoeft echter niet in het hele land zo te zijn. “Dat zou niet proportioneel zijn. Je kan het beter heel erg lokaal doen, waar het nodig is.”

Cafés en restaurants

Van Damme is ook geen voorstander om cafés en restaurants te sluiten. “We hebben een specifieke maatregel die geldt voor de cafés. Als we die toepassen op de restaurants heb je een stukje sociaal weefsel dat je kan behouden. En dat is belangrijk

Populair

Laatste nieuws