Zaterdag 17 Oktober 2020 - 06:58   I   Foto: ATV  I   door Redactie

Epidemioloog Pierre Van Damme boeit zich enorm op: “Dit is allemaal fake news”

Epidemioloog Pierre Van Damme boeit zich enorm op: “Dit is allemaal fake news”

Marc Van Ranst reageerde vrijdag op de nieuwe maatregelen door te zeggen dat we in principe nooit mochten belanden in deze situatie. Zijn collega Pierre Van Damme gaat hiermee volmondig akkoord.

Er zijn volgens Van Damme vele oorzaken dat we hier uiteindelijk tóch zijn beland. “Ik denk dat het een situatie is die ten eerste compleet nieuw is voor iedereen", zegt de epidemioloog in 'De Afspraak'. "Je ziet dat men ook in het buitenland een probleem heeft om die crisis op een goeie, efficiënte, adequate manier aan te pakken. Een tweede gegeven is dat men gedurende een hele periode heel weinig geïnvesteerd heeft in communicatie en het uitleggen waarom die maatregelen belangrijk zijn."

“Dan krijg je natuurlijk een situatie waarbij men – en ik noem dat tegenwoordig 'fake news' – gaat zeggen: ‘Kijk, het is een griepje’ of ‘Het aantal infecties neemt toe omdat men meer begint te meten en te testen’.  Dat is eigenlijk allemaal niet waar”, aldus Van Damme. “Dus je moet daar enorm mee oppassen. Een wetenschappelijk debat kan perfect, maar dan moet je met verifieerbare, controleerbare en valideerbare gegevens afkomen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Pierre Van Damme  I  corona  I  maatregelen  I  Marc Van Ranst  I  fake news