Steven Van Gucht: “Ook dan zullen we nog niet helemaal van het virus af zijn”

Steven Van Gucht: “Ook dan zullen we nog niet helemaal van het virus af zijn”
Zaterdag 17 Oktober 2020 - 12:00   I   Foto: Photonews   I  

Ook Steven Van Gucht aanhoorde gisteren natuurlijk de vernieuwde maatregelen waarover het Overlegcomité beslist heeft. Volgens de viroloog van Sciensano was deze verstrenging onvermijdelijk, maar hij blijft echter positief.

"Had men mij een jaar geleden gezegd dat er een heel besmettelijk virus zou uitbreken dat bij sommige mensen ademhalingsproblemen zou veroorzaken en dat sommigen eraan zouden sterven, dan had ik niets anders gezegd dan wat ik nu zeg: dat we alleen maar de schade kunnen beperken", zegt Van Gucht aan Het Laatste Nieuws. “Ik denk dat we nu vooral de winter moeten overbruggen. Kerst en Nieuwjaar worden een heel delicate periode. Jammer genoeg wisten we dat dit kon gebeuren, en het stond eigenlijk in de sterren geschreven."

“Toch blijf ik nog altijd positief. Keer op keer merk ik dat mensen denken dat dit nooit meer goedkomt, maar dat is niet waar”, benadrukt Van Gucht. “Het zál beteren. Daar geloof ik heel hard in. Ik verwacht dat we tussen maart en juni gaan kunnen vaccineren. We zullen er dan nog niet helemaal vanaf zijn, maar we gaan wel weer kunnen ademhalen en het zal allemaal veel rustiger verlopen. Vanaf dan kan het alleen maar beter worden. Het is goed om daarin te geloven", besluit hij.

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona  I  Sciensano  I  vaccin