-->

Jan Jambon schept duidelijkheid: “Daar zullen eerst de maatregelen worden afgebouwd”

Jan Jambon schept duidelijkheid: “Daar zullen eerst de maatregelen worden afgebouwd”
Zaterdag 17 Oktober 2020 - 09:30   I   Foto: Photonews   I  

Na afloop van de persconferentie van het Overlegcomité verdedigde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vrijdagavond de beslissing om de cafés en restaurants te sluiten. “Het is een verschrikkelijke beslissing”, klinkt het.

"Die beslissing heeft niks te maken met dat de regels door cafés en restaurants niet goed werden opgevolgd”, aldus Jambon. “De reden waarom we de beslissing hebben genomen, is omdat tien procent van de bevolking nu de besmetting draagt en horeca de omgeving bij uitstek is waar mensen dicht bij elkaar komen en dus de kans op het overdragen van het virus zeer groot is."

"Vandaar deze verschrikkelijke maatregel die ook wel gepaard gaat met economische compensatiemaatregelen, want we willen de mensen absoluut niet aan hun lot overlaten."

Onderscheid

Er werd één maatregel genomen voor het hele land. Na de cafés in Brussel, sluiten nu ook alle andere cafés en ook de restaurants in heel België. Is de gezondheidssituatie in Vlaanderen niet beter dan in Brussel en Wallonië?

“Nu zijn er nog twee of drie provincies in Vlaanderen die nog niet in de hoogste fase zijn, maar als je de projectie bekijkt, dan zie je dat volgende week alle Vlaamse provincies, behalve misschien Limburg, rood gaan kleuren", reageert Jambon. "Dan heeft het geen zin om dat onderscheid te maken. Tijdens de afbouw, wanneer provincies rapper dan andere in een lager risicogebied komen, zullen daar eerst de maatregelen afgebouwd worden."

De langverwachte coronabarometer is nog niet klaar, maar zal volgens Jambon niet lang meer op zich laten wachten: “Die zal klaar zijn tegen eind volgende week. De hardware is klaar, maar de laatste elementen van de software moeten nog klaargemaakt worden."

TAGS  I  Jan Jambon  I  corona  I  maatregelen  I  Vlaanderen  I  café  I  restaurant