Maandag 19 Oktober 2020 - 20:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Zorgen scholen toch voor veel besmettingen? "Oudere kinderen spelen wel degelijk een rol in de verspreiding van het coronavirus"

Zorgen scholen toch voor veel besmettingen?

De Nederlandse viroloog Ab Osterhaus heeft zijn twijfels bij het openhouden van de scholen. Die dragen volgens hem wel degelijk bij tot het groot aantal coronabesmettingen waaronder meer ons land onder gekreund gaat.

"De scholen zijn de derde factor die tot deze escalatie heeft geleid, naast de mensen die de maatregelen beu zijn en de mensen die terugkeerden uit vakantie. Aanvankelijk was er het idee dat kinderen, in tegenstelling tot bij de griep, nauwelijks bijdragen aan deze epidemie. En kinderen jonger dan tien jaar lijken inderdaad geen grote verspreiders, hoewel ze veel virus in de keel kunnen hebben", zegt Osterhaus in De Morgen.

"Vanaf zo’n twaalf jaar dragen kinderen wel zeker bij aan de verspreiding. Maar ja, de scholen zijn als het ware heilig verklaard. Er is in veel landen afgesproken dat die onder geen beding gesloten zullen worden", klinkt het. "Dat het virus rond kan gaan bij oudere leerlingen, dat staat wel vast. De beheersing daarvan kan een probleem worden, als veel leerkrachten en ouders besmet worden.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Ab Osterhaus