"Definitief invoeren zomertijd is puur populisme en geen goede zaak" Royalty
Royalty

"Definitief invoeren zomertijd is puur populisme en geen goede zaak"

"Definitief invoeren zomertijd is puur populisme en geen goede zaak"

Het Europees parlement stelt voor om de zomertijd vanaf 2021 definitief in te voeren. Slaapexpert Johan Verbraecken van het UZ Antwerpen vindt dat geen goed idee.

"Als je permanente zomertijd zou hebben, dan zal het ’s morgens later licht zijn dan wanneer je de wintertijd zou volgen. In de zomer zal dat misschien niet zo’n groot verschil uitmaken, want dan is het relatief vroeg licht, maar in de winter wordt het nóg later licht, omstreeks kwart voor tien; dan zit je wellicht alweer binnen, met kunstlicht, en heb je dus eigenlijk geen enkele natuurlijke lichtbron waaraan je wordt blootgesteld. Dat is net wat je niet moet hebben", stelt Verbraecken bij De Morgen.

“Anderzijds is er, bij permanente zomertijd, in de zomer dus langer licht, terwijl je dan eigenlijk geen licht nodig hebt - je biologische klok wil dat niet. Dat wordt dus een potentiële bron van inslaapmoeilijkheden. Zeker bij gevoelige personen.”

"Zo’n belangrijke kwestie moet je laten beslissen door de wetenschappers, die de materie door en door kennen. Niet door het volk, niet door de mensen die graag ’s avonds laat op een terrasje zitten en graag in het zonnetje zitten. Ik weet natuurlijk niet wat men finaal gaat beslissen, maar als de politici de mensen die daar verstand van hebben echt gaan negeren, dan is dat puur populisme."

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws