-->

Er moet Herman Goossens iets van het hart: “Zoiets krijg je toch niet uitgelegd aan de mensen?”

Er moet Herman Goossens iets van het hart: “Zoiets krijg je toch niet uitgelegd aan de mensen?”
Woensdag 21 Oktober 2020 - 09:30   I   Foto: VRT   I  

Herman Goossens belandde dinsdag in een kleine mediastorm vanwege de zogeheten ‘luxetests’. Dat zijn de preventieve testen die bijvoorbeeld bij voetballers worden afgenomen. Zij worden tot twee keer per week getest, terwijl andere mensen zonder symptomen niet meer getest zullen worden, maar meteen tien dagen in quarantaine moeten. “Onaanvaardbaar”, vond de microbioloog.

"Dat moest mij toch van het hart”, zegt Goossens in ‘Vandaag’. “Ik ben niet tegen preventief testen, integendeel: ik ben een grote voorstander van preventief testen. Waar ik bijvoorbeeld al maanden over spreek, is wekelijks een speekseltest afnemen. Mensen die bijvoorbeeld voor de politie werken brengen dat dan binnen en dat wordt dan getest."

“Maar in dit geval is het moeilijk om aan de mensen uit te leggen dat ze ziek zijn en dat ze ofwel niet getest kan worden omdat er geen capaciteit meer is – in Waals-Braant en in Luik zijn al labo’s gesloten omdat ze het niet meer aankonden –, of dat ze getest zullen worden, maar dat ze het resultaat pas binnen 4, 5 dagen zullen weten", aldus Goossens. "En dan horen ze in de media dat die voetballers twee keer per week worden getest. Ik vind dat dat toch ergens tegen de borst stuit en ik kon het dan ook niet laten om dat te zeggen."

TAGS  I  Herman Goossens  I  corona  I  quarantaine  I  test  I  Vandaag