-->

Viroloog Emmanuel André over nieuwe lockdown: “Alles meteen sluiten, behalve dit”

Viroloog Emmanuel André over nieuwe lockdown: “Alles meteen sluiten, behalve dit”
Woensdag 21 Oktober 2020 - 16:35   I   Foto: Photonews   I  

"Vandaag moeten we dit durven zeggen, vandaag moeten we durven spreken over een lockdown of een nieuwe lockdown.” Aan het woord is viroloog Emmanuel André in het RTBF-journaal van woensdagmiddag. Hij laat er geen twijfel over bestaan: een nieuwe lockdown is onze enige optie.

"De manoeuvreerruimte is zeer beperkt”, weet viroloog Emmanuel André. “We moeten ervoor zorgen dat ons gezondheidssysteem blijft werken. We horen nu al de alarmkreten van het personeel. We moeten ervoor zorgen dat zij in optimale omstandigheden kunnen werken."

“We moeten onszelf niet langer de vraag stellen wat we moeten sluiten. We moeten onszelf afvragen wat we open moeten laten. We stevenen recht op een muur af, een nieuwe lockdown is de enige optie die ons nog rest. Er is nog een klein beetje ruimte om maatschappelijke keuzes te maken. Welke dingen laten we moreel gezien nog werken? Al de rest moeten we sluiten."

“Wat alles nog erger maakt, is dat aarzelen, de tijd die overblijft om iedereen te overtuigen dat het tijd is om actie te ondernemen, dat aarzelen om iets te doen. Het is een situatie die niemand wil, maar we hadden het zelf kunnen vermijden, door ons gedrag aan te passen. Nu hebben we geen keuze meer”, besluit hij.

TAGS  I  Emmanuel André  I  RTBF  I  corona  I  lockdown