Steven Van Gucht heeft er geen goed oog in: “Dit is helemáál niet voldoende”

Steven Van Gucht heeft er geen goed oog in: “Dit is helemáál niet voldoende”
Vrijdag 23 Oktober 2020 - 07:01   I   Foto: VRT   I  

De coronacijfers blijven maar stijgen. Het is voor velen moeilijk om een lichtpuntje te zien, zelfs voor experten als Steven Van Gucht.

"Wel, er is een heel klein lichtpuntje, maar het is niet sterk genoeg”, zegt de viroloog in ‘VTM Nieuws’. “We zien dat de verdubbeling van de cijfers lichtjes vertraagd. Een week geleden was dat om de zeven dagen, nu verdubbelen de besmettingen om de negen dagen. Dat is iéts trager, maar helemáál niet voldoende om ons uit de gevarenzone te krijgen. Daarmee gaan we het niet redden: dit moet veel meer afnemen dan het nu doet."

Tijdens de eerste golf was de kans op overlijden van patiënten in het ziekenhuis ongeveer 21%, dat is gezakt tot 9%. “Dat is opmerkelijk beter”, vervolgt Van Gucht. “Maar er moet natuurlijk wel plaats zijn in het ziekenhuis en je moet de juiste zorgen krijgen. De essentie is dat men er nu beter in slaagt om de mensen uit de intensieve zorgen te houden in vergelijking met de eerste golf. Want op intensieve zorgen ligt de sterftegraad et 36% nog altijd vrij hoog."

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona  I  golf  I  Sciensano