Dinsdag 27 Oktober 2020 - 07:00   I   Foto: ATV  I   door Redactie

Pierre Van Damme: “Dan zal de piek van de tweede coronagolf er zijn”

Pierre Van Damme: “Dan zal de piek van de tweede coronagolf er zijn”

De herfstvakantie zal voor de scholieren met drie dagen verlengd worden. In Wallonië sluiten ze echter nu al, een week op voorhand, de deuren. Kunnen de Vlaamse scholen nog wel een hele week openblijven?

"Wel, je voelt dat het systeem kraakt, hè”, zegt professor Pierre Van Damme in ‘Terzake’. “Op niveau van de gezondheidszorg, op het niveau van de scholen. Dit illustreert natuurlijk dat de infectie in de samenleving is. We hadden het nooit zo ver mogen laten komen. Dit is ook een belangrijke les, denk ik, want wat men nu ziet bij de leerkrachten, is de weerspiegeling van de infecties in de samenleving."

In Wallonië sluit men de scholen dus al een week vroeger, maar dat vindt Van Damme geen goed idee. "Dat heeft een ongelooflijke impact op de organisatie van scholen en ook de ouders moeten zich dan gaan re-organiseren", zegt hij. "Dit scenario lag op tafel, maar er is voor een verlenging van de herfstvakantie gekozen."

"Dat heeft als voordeel dat die verlenging waarschijnlijk samenvalt met de piek van de tweede golf. Als je de scholen en de hele gemeenschap errond even contactvrij kan houden, gedurende twee keer de duur van een gemiddelde incubatieperiode, dan heeft dat een impact op het afvlakken van de curve."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Pierre Van Damme  I  corona  I  golf