Steven Van Gucht laat er geen twijfel over bestaan: “Dit is het worstcasescenario”

Steven Van Gucht laat er geen twijfel over bestaan: “Dit is het worstcasescenario”
Woensdag 28 Oktober 2020 - 14:00   I   Foto: Photonews   I  

Er liggen in onze ziekenhuizen nu bijna 1.000 mensen op intensieve zorgen. Sciensano vreest dat we de maximumcapaciteit van 2.000 mensen gaan bereiken. Volgende week vrijdag zouden we die grens al bereiken.

"Je kan dat beschouwen als het worstcasescenario”, zegt Van Gucht in ‘Het Journaal’. “Dat betekent dat als de cijfers doorstijgen aan het huidige tempo, en dat wil zeggen dat het aantal patiënten op intensieve zorg verdubbelt om de acht dagen, dan zitten we binnen twee dagen aan 1.000 patiënten. Tegen 6 november zullen we dan aan 2.000 patiënten zitten."

“We hopen echter dat door de maatregelen die genomen zijn de toename van het aantal patiënten gaat vertragen en dat dat dus niet 6 november zal worden”, aldus de viroloog van Sciensano. “Maar het is wel mogelijk dat we toch gaan flirten met die maximumgrens van 2.000 bedden op intensieve zorgen en dat we die mogelijk ook gaan overschrijden ergens in de loop van november. Daar moeten we ook rekening mee houden."

Zo snel mogelijk

Van Gucht roept de mensen ook op om niet te wachten met het handhaven van de maatregelen. “Ik zou dat vandaag al doen, zo snel mogelijk”, klinkt het. “Elke dag dat je begint met je gedrag aan te passen, en elke dag dat we onze contacten beperken, heeft een enorm vermeerderingseffect binnen één of twee of drie weken."

"Dus wat we nu doen heeft veel meer impact dan wat we pas op vrijdag gaan beginnen doen. Dus zeker niet wachten met het stopzetten van bepaalde activiteiten, het thuisblijven en het niet ontmoeten van familie of vrienden", benadrukt Van Gucht.

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  Sciensano