-->

Topdokter Guy T’Sjoen heeft een belangrijke mededeling: “Zo kunnen mensen hun immuniteit verhogen”

Topdokter Guy T’Sjoen heeft een belangrijke mededeling: “Zo kunnen mensen hun immuniteit verhogen”
Vrijdag 30 Oktober 2020 - 07:30   I   Foto: VIER   I  

Uit cijfers van het Universitair Ziekenhuis van Gent blijkt dat maar liefst 60% van de coronapatiënten op intensive care overgewicht heeft. Hij vindt dat we daar te weinig stil bij staan.

"Ik denk dat we een beetje een gemiste coronamaatregel hebben om de mensen te motiveren om iets te doen aan hun overgewicht”, zegt dokter Guy T’Sjoen, ook bekend van het VIER-programma ‘Topdokters’, in ‘Vandaag’. “We horen van heel veel artsen dat daar veel mensen met overgewicht en obesitas liggen. En dan moeten we ons toch de vraag stellen of we daar niets aan kunnen doen, want het lijkt erop dat hun immuniteit toch wat zwakker is dan mensen met een normaler gewicht."

“Ik dnk toch dat we daar toch op moeten inzetten”, aldus T’Sjoen. “Mensen vragen zich vaak af wat ze kunnen doen om hun immuniteit te verbeteren. Voor mensen met overgewicht denk ik: 5% van hun gewicht afvallen. Dat is het enige wat helpt. Mensen grijpen soms naar voedingssupplementen uit de drogisterij. Dat werkt waarschijnlijk allemaal niet echt, maar 5% afvallen is wel de moeite."

Kleine inspanning

Waarom juist 5%? “Onderzoek van de universiteit van Rotterdam heeft aangetoond dat de immuniteitsparameters dan echt wel verbeteren”, zegt T’Sjoen. “We vragen dus echt geen grote inspanningen. Mensen moeten niet drastisch gaan vermageren. Als je 100 kilo weegt en je gaat naar 95, weeg je 70 kilo, dan ga je naar 67. Dus een kleine inspanning om een beetje slanker te worden, is echt wel de moeite”, besluit hij.

TAGS  I  Guy T'Sjoen  I  Topdokters  I  Vandaag  I  corona