Donderdag 5 November 2020 - 08:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Steven Van Gucht: "Dan kunnen de winkels misschien al opnieuw open"

Steven Van Gucht:

Viroloog Steven Van Gucht ziet positieve trends in de recente coronacijfers in ons land. Dit moeten we nu nog een tijdje volhouden, maar de niet essentiële winkels hebben mogelijk wel al vrij snel perspectief om weer open te gaan.

"Wat we absoluut moeten vermijden, is dat er onmiddellijk versoepelingen komen zodra het wat beter gaat op intensieve zorg. Vandaag tellen we meer dan 14.000 nieuwe besmettingen per dag. Persoonlijk zou ik dat aantal graag zien zakken tot 400 of misschien zelfs minder", zegt Van Gucht in een gesprek met Het Laatste Nieuws.

Hoe lang gaan we deze maatregelen moeten volhouden? "Normaal gezien gelden de huidige maatregelen tot half december. Maar begin december komt er al een eerste evaluatie en kunnen de niet-essentiële winkels misschien weer open. Tegen half december zou de barometer moeten gepubliceerd worden", aldus Van Gucht. Dan kunnen we op de barometer zien wanneer er versoepeld kan worden.

De Croo niet positief

Premier Alexander De Croo liet gisteren alvast weten dat het een werk van lange adem zal worden. "Op een bepaald moment zullen de cijfers dalen, maar ze gaan zeer lang moeten dalen. De grootste opdracht is dat mensen zich voor een lange periode aan de maatregelen moeten houden, zodat de situatie in de ziekenhuizen zich normaliseert. Dat zal maanden duren", zei hij.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  coronavirus