Maandag 9 November 2020 - 11:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Coronavirus doet Frank Vandenbroucke drastisch ingrijpen

Coronavirus doet Frank Vandenbroucke drastisch ingrijpen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) wil de nooit gelanceerde coronabarometer herdenken. Hij wil niet in stapjes versoepelen of verstrengen. "Met zo'n jojo-effect riskeer je om onherroepelijk een derde golf te creëren en dat zou verschrikkelijk zijn", zegt hij aan Radio 1.

"We gaan dit nog lang moeten volhouden", stelt Vandenbroucke. "De circulatie van het virus moet nog veel lager zijn voor je een veilige haven bereikt, het moet minstens 10 keer minder zijn."

Tot welk aantal besmettingen moeten we dalen vooraleer er kan versoepeld worden? "Ik heb de opdracht gegeven aan de experten om dat te onderzoeken. Maar een veilige haven wil ook zeggen dat je teststrategie op punt staat, dat je contactopsporing goed werkt en dat mensen zich houden aan quarantainemaatregelen."

Laag peil

De viruscirculatie moet nu zo snel mogelijk op een laag peil gebracht worden, benadrukt Vandenbroucke. "En dan moeten we al het mogelijke doen om een derde golf te vermijden. De barometer moet grondig worden herdacht op basis van die doelstellingen. We hebben een strategie nodig die het virus drastisch achteruit dringt en die vermijdt dat we nog eens in deze situatie terechtkomen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Frank Vandenbroucke  I  coronavirus