Woensdag 11 November 2020 - 08:00   I   Foto: VTM  I   door Redactie

Wordt vaccin tegen Covid-19 verplicht in ons land? Pierre Van Damme geeft het antwoord

Wordt vaccin tegen Covid-19 verplicht in ons land? Pierre Van Damme geeft het antwoord

Over enkele maanden zal er een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar zijn in ons land. Mogelijk zijn dat zelfs meerdere vaccins. Wordt dat dan verplicht? Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke liet zo'n ballonnetje op.

Zover komt het echter niet, benadrukt epidemioloog Pierre Van Damme. “In België is enkel vaccinatie voor polio verplicht", legt Van Damme uit aan VTM NIEUWS. "Alle andere vaccins zijn sterk aanbevolen. Dat zal hier niet anders zijn. Het is de bedoeling om heel duidelijk naar de mensen te communiceren en te informeren waarom vaccinatie belangrijk is. Pas bij genoeg vaccinaties kunnen we groepsimmuniteit garanderen.”

Hoelang zullen we dan beschermd blijven met dat vaccin? "Hierop moet we het antwoord voorlopig schuldig blijven", geeft Van Damme eerlijk toe. "Een fase 4-studie zal dit moeten opvolgen. Er moet uitsluitsel komen over de tijdsduur van de aanwezigheid van antistoffen. In het algemeen kunnen we stellen dat sommige vaccins levenslang bescherming bieden, terwijl andere een werking van vijf tot tien jaar hebben. 

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Pierre Van Damme  I  vaccin  I  coronavirus