Woensdag 11 November 2020 - 14:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

In deze volgorde worden mensen gevaccineerd tegen Covid-19 in ons land

In deze volgorde worden mensen gevaccineerd tegen Covid-19 in ons land

Nu er een vaccin tegen Covid-19 op komst is, stelt zich de vraag in welke volgorde bevolkingsgroepen zullen gevaccineerd worden in ons land. De kwetsbare groepen komen uiteraard eerst aan de beurt.

Dat betekent dat ouderen en mensen tussen 45 en 65 met onderliggende aandoeningen eerst zullen worden ingeënt. Daarnaast krijgt ook het zorgpersoneel als eerste een vaccinatie. En wie nadien?

Wel in fase 2 komen daklozen en gevangenen en mensen die in die sector werken aan de beurt. “Dat zijn zeer kwetsbare groepen, dat ondervinden we nu al", zegt professor emeritus huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent) in Terzake/Het Nieuwsblad. 

Lange tijd

Het zal een hele tijdduren vooraleer de hele bevolking een vaccin zal toegediend krijgen. "Als je op een bepaald moment niet voldoende vaccins meer hebt voor een grote groep mensen hebben die tot dezelfde risicogroep behoren, dan kun je wel via loting de prioriteit vastleggen. Want dat is nog altijd een zeer rechtvaardige manier", aldus De Maeseneer.

"Uiteindelijk willen we eigenlijk alle Belgen vaccineren - we hopen toch 60,70, 80 procent te bereiken - om het circulerend virus zo klein mogelijk te maken en mogelijk zelfs te bannen.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Coronavirus  I  vaccin