Vrijdag 13 November 2020 - 15:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Worden jongeren eerst ingeënt tegen Covid-19? "Als het voor ouderen niet werkt, moet je dat durven zeggen"

Worden jongeren eerst ingeënt tegen Covid-19?

Er komt steeds meer onduidelijkheid over wie nu eigenlijk eerst moet gevaccineerd worden als het vaccin tegen Covid-19 er is. Aanvankelijk leken dat de ouderen te zullen worden, maar mogelijk komen de jongeren eerst aan de beurt.

"Als blijkt dat het mechanisme van het vaccin oudere mensen niet stimuleert tot het opbouwen van antistoffen, moet je durven zeggen: we helpen hen niet met een vaccinatie. Als blijkt dat het bij jonge mensen wel voldoende weerstand opbouwt, dan verklein je, door jongeren in te enten, de groep die bijdraagt tot de verspreiding van het virus, en bescherm je zo onrechtstreeks ook de ouderen", vertelt Jan De Maeseneer, emeritus professor Huisartsengeneeskunde (UGent). 

"Want de doelstelling van de hele oefening is uiteraard individuele mensen te beschermen, maar ook ervoor te zorgen dat het virus niet meer circuleert in de samenleving. Als blijkt dat het bij ouderen toch zeer goed aanslaat, dan kan je het maatschappelijk niet maken om hen niet eerst in te enten, want de impact van een besmetting op hun leven is zeer groot.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Coronavirus