Grote groep werkzoekenden in Vlaanderen spreekt amper of geen Nederlands Royalty
Royalty

Grote groep werkzoekenden in Vlaanderen spreekt amper of geen Nederlands

Grote groep werkzoekenden in Vlaanderen spreekt amper of geen Nederlands

Meer dan 17% van de werkzoekenden in Vlaanderen spreekt geen of amper Nederlands. CD&V pleit daarom - naar Nederlands voorbeeld - voor taalcursussen en een staatsexamen. Wie de cursus niet volgt, dreigt zijn uitkering kwijt te spelen.

"De taalachterstand van de Vlaamse werklozen is te groot. Nochtans is taal essentieel om te integreren, ook en vooral op de arbeidsmarkt", zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) aan Het Laatste Nieuws. “Bijna 10.000 van deze werkzoekenden zijn al langer dan twee jaar werkloos. 4.830 mensen krijgen al meer dan vier jaar een uitkering. Nog steeds spreken ze geen of nauwelijks Nederlands. Dat is onaanvaardbaar.”

“Vorig jaar volgden maar 6.287 mensen een taalcursus via de VDAB, bijna 64% slaagde. Maar je verwacht toch dat iedereen die geen Nederlands kent, een taalopleiding volgt? Niet, dus. Muyters lanceerde al een actieplan waarbij hij inzet op taalopleidingen op de werkvloer. Maar die deelnemers nemen fors af. Ook de opleiding mét taalondersteuning (IBO-t, red.) blijft een mager beestje.”

Sancties

Er moet wat gebeuren, zo zegt Bothuyhne. Hij wil een taalcursus vanaf dag één invoeren voor anderstaligen. “Dat kan klassikaal, en dan op de werkvloer. Wie niét meewerkt, zet zijn uitkering op het spel. De VDAB kan dat, want Vlaanderen kan werkzoekenden sanctioneren die niet voldoende meewerken.”

Grote groep werkzoekenden in Vlaanderen spreekt amper of geen Nederlands
0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws