Maandag 16 November 2020 - 16:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Alle Belgen kunnen zich gratis laten vaccineren tegen Covid-19

Alle Belgen kunnen zich gratis laten vaccineren tegen Covid-19

Het vaccin tegen Covid-19 zal gratis zijn voor alle Belgen. Het wordt niet verplicht. Dat beslisten de verschillende ministers van Volksgezondheid. Men wil minstens 70 van de bevolking vaccineren.

Een toekomstig coronavaccin is vrijwillig en gratis voor alle Belgen. Een verplichting, waar vooraf al veel tegenkanting tegen was, komt er dus niet. Men hoopt minstens 70 procent van de Belgen te vaccineren. Dat staat gelijk aan 70 procent. Wie eerst het vaccin krijgt, wordt bepaald op basis van wetenschappelijke adviezen en een maatschappelijk debat.

Gegroepeerde vaccinatie

De burgers zullen gegroepeerd gevaccineerd worden, omdat de vaccins uit multidosis flacons bestaan die op dezelfde dag moeten worden toegediend. Momenteel is er nog geen vaccin beschikbaar in ons land. België volgt de Europese aankoopprocedure. De Europese Commissie is momenteel in onderhandeling met bedrijven, in naam van de lidstaten. Er zijn al drie contracten ondertekend.

Voorts wordt er een taskforce van wetenschappers van federale en deelstatelijke overheidsdiensten, crisismanagers en vertegenwoordigers van beroepsorganisaties samengesteld. Die moet de uitrol van het programma in goede banen leiden. Prof. Dr. Dirk Ramaekers neemt de leiding van deze taksforce.

Meerdere vaccins in eindstadium

Pfizer kwam al met goed nieuws dat het vaccin 90 procent bescherming biedt. Dat vaccin zit is bijna klaar. Alleen moet dat vaccin tijdens het transport bij -70 tot -80 graden bewaard worden. Dat is logistiek een hele uitdaging. Moderna meldde vandaag dat hun vaccin op basis van de voorlopige resultaten een werkingsgraad van 95 procent heeft. De universiteit van Oxford en farmagigant AstraZeneca zit ook in de laatste fase van de ontwikkeling van het vaccin. Zij maakten echter nog geen resultaten bekend.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Coronavirus