Dinsdag 17 November 2020 - 10:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Marc Van Ranst voelt zich onheus behandeld door de bevolking: "Wij worden in diskrediet gebracht"

Marc Van Ranst voelt zich onheus behandeld door de bevolking:

In België zijn de coronacijfers veel slechter dan in Nederland. Volgens Marc Van Ranst is dat deels te wijten aan onze bevolking, die het niet zo nauw neemt met de regels.

“Onze bevolking telt veel dissidenten”, laat Van Ranst optekenen. “Zodra er maatregelen worden getroffen, is de eerste vraag of er achterdeurtjes zijn, en de tweede of er gecontroleerd gaat worden. Daarna worden de maatregelen als belachelijk afgedaan – u moest eens weten hoeveel virologen ons land ondertussen telt – en vervolgens worden de experts zelf in diskrediet gebracht. Ik weet, dat gebeurt elders ook, maar wij hebben het in België tot een kunst verheven.”

Als andere grote oorzaak wijst Van Ranst onze ingewikkelde staatsstructuur aan. "Er zijn liefst acht ministers van Volksgezondheid, en ik weet heel zeker dat zij elkaar niet eens bij naam kennen", zegt hij. "Dat is natuurlijk zot: als er beslissingen worden genomen, zou één persoon de knopen moeten doorhakken, waarna de maatregelen in het hele land zouden moeten worden uitgevoerd."

Geen volledige lockdown

In Nederland is men nooit tot een echte lockdown moeten overgaan. De winkels zijn er nog steeds open. De horeca moest wel enkele dagen vroeger sluiten dan in ons land. Mogelijk kunnen de cafés en restaurants echter daar weer wel sneller open als in België. Al is daar nog geen beslissing over genomen.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus