-->

Horeca kan pas in maart heropenen: "Cafés en restaurants zijn een risicovolle omgeving"

Horeca kan pas in maart heropenen:
Dinsdag 17 November 2020 - 16:00   I   Foto: Photonews   I   door Redactie

Over de horeca is al veel gezegd en geschreven. De hoop dat de cafés en restaurants dit jaar nog open kunnen gaan, is zo goed als helemaal weg bij de uitbaters. De experten willen de horeca dit jaar ook gesloten houden, zo bevestigt biostatisticus Geert Molenberghs tegenover HLN.

"We denken er hetzelfde over allemaal. Hoe moeilijk het ook is. De sector is zwaar getroffen en heeft zware inspanningen geleverd om zo coronaproof mogelijk te werken. Je zit met een hoge circulatie", aldus Molenberghs.

Steunen

Hij wil het niet enkel over de horeca hebben. Er zijn nog benadeelden. "Elke sector wordt getroffen als we eerlijk zijn. We hebben de schoolvakantie moeten verlengen. Internationaal, maar ook uit eigen land zien we dat toch wel wat besmettingen uit de horeca kunnen komen. Het lijkt erop dat het nog wat op de tanden bijten zal zijn. We moeten er vooral voor zorgen dat de sector voldoende gesteund wordt, zowel door bevolking als door de overheid", klinkt het.

Lente

Biostatisticus Niel Hens denkt er hetzelfde over. Hij zei in De Afspraak: “We weten dat cafés en restaurants een risicovolle omgeving zijn. Dat heeft niks met mensen in de horeca te maken want die doen erg hun best, maar het is nu eenmaal een ontmoetingsplaats.” 

Hens mikt op de lente, maart om concreet te zijn, om weer te openen. “Ik ben positief, ja. We moeten perspectief hebben, maar we moeten een derde coronagolf vermijden. Als die er toch komt, dan zijn we de allerslechtste leerlingen van de klas. Zo’n golf zal evenwel nooit van één sector alleen afhangen, het zal om een combinatie van sectoren gaan", benadrukte Hens.

TAGS  I  Horeca  I  coronavirus  I  Niel Hens  I  Geert Molenberghs