Zaterdag 9 Maart 2019 - 08:08   I   Foto: Instagram  I   door Redactie

Marianne Devriese: "Ik ben helemaal gecrasht op de set van 'Familie'"

Marianne Devriese:

Familie-actrice Marianne Devriese (39) en haar man en acteur Steve Geerts (45) kregen een jaar geleden te horen dat hun dochter Pippa (3,5) aan een zeldzame ziekte lijdt: GRIN2B. Pippa zal zich nooit normaal kunnen ontwikkelen. Ze is niet zindelijk, en zal dat misschien ook nooit worden. Praten lukt maar zeer moeizaam.

"Je neemt afscheid. Niet van je kind, wél van de toekomstdromen die je had voor je kind", vertelt Marianne over de diagnose die ze te horen kreeg in Het Laatste Nieuws. "Op zes maanden merkte ik dat haar ontwikkeling wat stagneerde, maar iedereen stelde me gerust. Achteraf weet ik dat ik het toén eigenlijk al voelde. Die vertraagde ontwikkeling: dat was het eerste teken aan de wand."

"Op een dag, op de set van 'Familie' - Pippa was toen zestien maanden - ben ik gecrasht. Het gebeurde toen ik een kindje van exact haar leeftijd hoorde praten. Dat verschil. Ik ben heel hard beginnen te huilen."

"Na zes maanden voelde ik al dat er iets niet klopte"

"De aandoening is nog niet zo lang gekend. Er zijn wereldwijd maar 200 mensen, onder wie drie Belgen, bij wie ze vastgesteld is. Die ontwikkelen zich allemaal op een verschillende manier. Er zijn mensen met GRIN2B die nooit kunnen spreken en levenslang hun rolstoel niet uit kunnen. Maar er zijn er ook die relatief normale intellectuele capaciteiten hebben en een zekere motoriek verwerven. Wat het voor Pippa zou worden? We hoopten op het laatste."

"Ons meisje vraagt constante zorg. Ze heeft, als gevolg van haar aandoening, ook autisme. Pippa kan hysterisch worden. Soms vind ik dát nog het moeilijkst. Gewoon eens ergens iets gaan eten. Op reis gaan. Samen ergens naartoe gaan. Dat is moeilijk. Je krijgt constant blikken. 'Weer ouders die hun kind niet onder controle hebben'."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Marianne Devriese  I  n365  I  showbizz