Maandag 30 November 2020 - 10:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Viroloog: "Regering is veel te streng met Kerstmis"

Viroloog:

Viroloog en woordvoerder van Sciensano Yves Van Laethem is het niet eens met de beslissing van de regering om amper of niet te versoepelen met Kerstmis. De autoriteiten hebben volgens hem "de kans gemist om zich menselijk op te stellen".

Een gezin mag één iemand anders uitnodigen met Kerstmis, een alleenstaande twee mensen. Iets meer mensen uitnodigen had ook gekund, zonder grote gevolgen. "Het overlegcommissie wilde het niet wettelijk goedkeuren, wetende dat veel mensen het in ieder geval niet zullen respecteren", aldus Van Laethem in La Dernière Heure. "Om me heen hoor ik mensen zeggen dat ze niet met tien gaan afspreken, maar wel met vier of vijf."

Psychologisch

Van Laethem benadrukt dat geen enkel model aantoont dat twee mensen uitnodigen met Kerstmis de cijfers de verkeerde kant zou doen uitgaan. "Als die bestaat, zou ik willen dat het aan mij wordt getoond. De regering toont zich van zijn harde kant, maar sommigen zullen de menselijke kant missen. Maar misschien is het mijn Latijnse, Franstalige kant die spreekt. Nog twee mensen toelaten zou de cijfers niet hebben doen stijgen of de trein doen ontsporen. Maar psychologisch zou het veel beter zijn onthaald door de bevolking."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Yves Van Laethem