Donderdag 3 December 2020 - 11:11   I   door Redactie

Een kamer verven: Hoe doe je dat?

Een kamer verven: Hoe doe je dat?

Ben je het interieur van je kamer beu gezien? Dan wordt het misschien tijd dat je er iets aan verandert. Door je kamer opnieuw te schilderen kun je deze een hele nieuwe look geven. Voordat je de koe bij de horens pakt en begint te schilderen, moet je de muur echter wel eerst klaarmaken voor een nieuwe lik verf.

De eerste stap in het klaarmaken van je muren is deze egaal maken. Een glad oppervlak is namelijk belangrijk als je het wil gaan verven. Doe je dat niet komt er stof in de verf of krijg je strepen en dat krijg je nooit meer goed. Zonde van je harde werk en zonde van de verf. Daarom is het belangrijk dat je de muren eerst schuurt. Voor de grote oppervlakken doe je er goed aan een schuurmachine te gebruiken. Op die manier kun je jezelf een beetje ontlasten. Voor plekken rondom bijvoorbeeld een stopcontact gebruik je beter gewoon een stukje schuurpapier.

Als je klaar bent met schuren en eventuele scheurtjes, gaten en andere beschadigingen hebt opgevuld, is het tijd voor de schoonmaak. Met een zachte borstel kun je beginnen om stof- en oude verfresten te verwijderen. Veeg ook het plafond even af zodat alles werkelijk stofvrij is. Daarna neem je een emmer met water en ammoniak of een ontvettingsmiddel. Veeg de muren goed af met een in het water natgemaakte doek en laat de muren vervolgens goed drogen.

Als de muur volledig droog is, is er nog een laatste voorbereiding nodig. Het minst leuke onderdeel, maar zeer belangrijk bij het verven, is het afplakken van de kozijnen, stopcontacten en deurposten. Let er bij de aanschaf van je afplaktape op dat je tape koopt van het juiste materiaal, zodat de tape goed plakt op de ondergrond. Verkeerde tape kan ervoor zorgen dat er verf blijft plakken.

So far, so good, je kunt aan de slag en met het leukste onderdeel beginnen. Het verven van de kamer. Belangrijk hierbij is dat je begint met een goede grondlaag. Op die manier komt de kleur van je verf beter tot zijn recht. Een grondverf heeft wel wat tijd nodig om te drogen. Ongeveer 16 uur later is het goed opgedroogd en mag je beginnen met het verven met de door jou gekozen kleur.

Het lijkt misschien eenvoudig, een muur schilderen, maar dat is het zeker niet. Lees altijd eerst even de aanwijzingen op de verpakking, zodat je weet wat de droogtijd is en of je moet roeren. Check ook of je de verf moet verdunnen met water. Als je merkt dat de verf niet in een keer dekt, is het beter twee keer een dunne laag aan te brengen dan een keer een hele dikke laag. Het resultaat zal veel beter zijn. Hou wel rekening met de droogtijd tussen de twee lagen. Dit staat vermeld op de verpakking. Wanneer je kleurverschil ziet, kun je geneigd zijn om bepaalde delen te overschilderen. Geef hier niet aan toe, wacht tot de verf volledig is opgedroogd.

Na het schilderen haal je de afplaktape weg als de verf nog nat is. Doe je dat niet dan droogt de verf in de tape en trek je bij het verwijderen ervan ook de verf van de muur los.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  vf