Maandag 11 Maart 2019 - 07:38   I   Foto: Photo News  I   Bron: Het Laatste Nieuws  I   door Redactie

Ook Groen wil grondwet herzien: "Met nog één klimaatminister"

Ook Groen wil de grondwet hervormen. "In tegenstelling tot N-VA willen we het land niet saboteren, wel doen werken. We pleiten voor één klimaatminister, een federale kieskring en we willen de stekker uit de Senaat trekken", zegt Kristof Calvo in Het Laatste Nieuws.

Ook Groen wil grondwet herzien:

"Wij geloven in een samenwerkingsfederalisme. Een sterk Vlaanderen in een sterk België", zegt Kristof Calvo. Om dat te kunnen verwezenlijken wil Groen bepaalde wetten in de grondwet voorzien. "Wij hebben daar geen schrik voor. Maar laat mij duidelijk zijn: niét om het confederalisme waar N-VA van droomt een stap vooruit te helpen."

Zo wil Groen onder meer de senaat afschaffen en één klimaatminister. Uit eigen onderzoek meent Groen te weten dat de Vlaming dat wil. De kans dat het tot een grondwetswijziging komt is echter zeer klein. 

Bijna onmogelijk

"De regering, de Kamer én de Senaat moeten het eens raken over welke artikelen ze wijzigen", legt professor Politieke Wetenschappen Dave Sinardet (VUB) uit. "Een deal wordt moeilijk. Elke partij heeft haar eigen agenda. Open Vld wil geen nieuwe staatshervorming en de CD&V ziet weinig in de voorstellen van de liberalen. En hoewel de 'Zweden' via de geheime Atoma-schriftjes een deal hadden, slaat de MR van Charles Michel een grondwetsherziening het liefst over."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Groen  I  Kristof Calvo  I  n365