-->

Vrouwen ernstig misbruikt: "Ik moest zijn penis vastpakken"

Vrouwen ernstig misbruikt:
Dinsdag 11 December 2018 - 14:21   I   Foto: AFP   I   door Redactie

De wereldberoemde spiritueel genezer João Texeira de Faria is in Brazilië door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. "Pak mijn penis vast", zei hij volgens een van de vrouwen. "Het is energie, het zal je genezen."

De Nederlandse danser en choreograaf Zahira Lieneke Mous (34) was één van de slachtoffers van de goeroe en bracht de zaak aan het rollen.

In 2014 reisde ze af naar het spiritueel centrum en werd ze door De Faria uitgenodigd in zijn kantoor. De 76-jarige man is sinds eind jaren zeventig werkzaam in Abadiânia, een dorp in het binnenland van Brazilië. Hij bezit naar eigen zeggen geesten in zijn lichaam, waarna hij 'spirituele chirurgische ingrepen' doet. Die zouden mensen dan genezen van ziektes als kanker.

Mous deed nu in het openbaar haar verhaal over die ontmoeting in zijn kantoor in 2014. 'Waarom ben je hier’, vroeg hij haar. ‘Om van een trauma van seksueel misbruik te genezen’, antwoordde Mous. Faria zei haar om voor hem te komen staan met de rug naar hem toe. Hij legde vervolgens zijn hand op haar broek. Mous was in de war: "Moet ik zijn piemel aanraken om te kunnen genezen?"

Penetratie

De Faria gebruikte de hand van Mous om zich af te trekken. Nadat hij was klaargekomen opende hij een kast met geneeskrachtige stenen. Mous mocht daar een uitkiezen. Ze was in shock, maar bleef wel in het centrum. Enkele dagen later penetreerde hij haar in zijn kantoor. Pas nadat ze het centrum verliet, groeide het besef dat ze was misbruikt door de dokter. "Ik durfde geen aangifte te doen", zegt ze. "Ik was bang dat hij kwade geesten op me af zou sturen."

Intussen hebben al tal van andere vrouwen klacht ingediend. Een 41-jarige vrouw zegt dat ze als elfjarig meisje meerdere malen werd verkracht door het medium. "Ik heb de afgelopen dagen veel dreigementen ontvangen", vertelt Mous aan De Volkskrant en Het Laatste Nieuws. "Maar ik heb geen spijt, het is goed dat zoveel andere vrouwen nu ook hun verhaal durven te doen."