Zaterdag 16 Januari 2021 - 07:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Steven Van Gucht heeft erg slecht nieuws over versoepelingen: "Dan pas"

Steven Van Gucht heeft erg slecht nieuws over versoepelingen:

De cijfers van de ziekenhuisopnames dalen nog steeds, alleen dalen ze nu trager. Dat ziet viroloog Steven Van Gucht natuurlijk niet graag gebeuren. Versoepelingen lijken plots zeer ver weg.

“Als je kijkt naar de besmettingscijfers zie je dat het op en neer gaat”, zegt Van Gucht aan ‘VTM NIEUWS’. “Maar als je een beetje afstand neemt, zie je dat we op een plateau blijven hangen en dat ligt nog altijd veel te hoog. Het evenwicht waar we nu in zitten is dus heel wankel en dat heeft niet veel nodig om de slechte kant uit te gaan.”

Nu versoepelen zou volgens Van Gucht dan ook een zeer slecht idee zijn. “Dan zouden we inderdaad een derde golf kunnen krijgen, zoals in Engeland, Ierland of Nederland. En dat heeft veel te maken met het feit dat men daar veel te snel versoepeld heeft wanneer de cijfers nog te hoog waren of dat men te ver gegaan is in de versoepelingen, zoals in Ierland.”

Maart

Versoepelingen kunnen er pas komen wanneer er minder dan 800 besmettingen per dag en minder dan 75 ziekenhuisopnames per dag zijn. “Daar zitten we helemáál nog niet”, benadrukt Van Gucht. “En als we die drempels bereiken, moeten we die ook drie weken kunnen aanhouden. Dan kan het veilig zijn om te beginnen versoepelen. Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren voor maart.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  coronavirus