Maandag 1 Maart 2021 - 11:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Steven Van Gucht waarschuwt: “Dan is het groot alarm en ben je érg besmettelijk”

Steven Van Gucht waarschuwt: “Dan is het groot alarm en ben je érg besmettelijk”

Vanaf deze week kan je in Duitsland corona-zelftests kopen in de supermarkt. Hierin gaat België voorlopig niet mee. Volgens Steven Van Gucht zijn deze tests niet allemaal even betrouwbaar.

Naast Duitsland gaan ook Engeland en Oostenrijk zulke tests gebruike. “De kracht van zo'n tests is de besmettelijke fase tegengaan”, zegt Steven Van Gucht op Radio 2. “Mensen zijn vaak besmettelijk voor ze het doorhebben. Je krijgt pas na een paar dagen symptomen. Sommige mensen zijn ook besmet zonder dat ze symptomen krijgen. Zonder een test weet je dat natuurlijk niet.”

"Zo'n zelftest afnemen is geen rocket science, maar het vraagt wel wat oefening”, laat de viroloog van Sciensano weten. “Het is op zich vrij eenvoudig, maar er kan van alles misgaan. Een negatief resultaat kan je nooit interpreteren. Zo kunnen mensen een vals gevoel van veiligheid krijgen. Als je jezelf 's morgens test en die test is negatief denk je dat je overal naartoe kan."

"Maar stel dat je toch positief blijkt te zijn, dan heb je een groot probleem", aldus de viroloog van Sciensano. "Het is wel belangrijk om te weten dat zo'n zelftest enkel van waarde is als hij positief is. Dan is het groot alarm en ben je erg besmettelijk.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  coronavirus