De Block maakt beleid van Francken af: "Moest problemen geven" Politiek
Politiek

De Block maakt beleid van Francken af: "Moest problemen geven"

De Block maakt beleid van Francken af: "Moest problemen geven"

De collectieve toekenning van humanitaire visa via tussenpersonen, zoals onder het beleid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gebeurde, is een systeem dat “gedoemd is om tot problemen te leiden”. Dat is de conclusie van huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

De Block liet een onderzoek uitvoeren naar het uitbreken van de zaak rond het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melican Kucam. “Het systeem van humanitaire visa is de voorbije jaren exponentieel gegroeid. Het is quasi een nieuw en afzonderlijk migratiekanaal geworden. Dat was en is niet de bedoeling, het moet wat mij betreft exceptioneel blijven", benadrukt De Block.

"Er is veel onduidelijkheid over de gehanteerde criteria en de manier waarop de personen geselecteerd werden. Daardoor werd de procedure kwetsbaar en verhoogde die het risico op misbruik”, stelt De Block.

De Block maakt beleid van Francken af: "Moest problemen geven"

Geen herhaling

“Het is voor mij duidelijk dat het systeem gaandeweg is ontspoord en dat de misbruiken die aan het licht zijn gekomen daarvan een onvermijdelijk gevolg zijn", aldus de minister. Een herhaling van deze procedure is voor De Block geen optie.

“Tussenpersonen die geen screening ondergaan, die lijsten mogen afgeven op het kabinet van wie men een visum krijgt, zonder dat er een voorafgaandelijk onderzoek gebeurt door de diensten, dat is vragen om problemen”, zegt De Block. “Als je weet dat zo’n visum in bepaalde landen meer waard is dat de lotto winnen, is dat systeem volgens mij ook gedoemd om tot problemen te leiden.”

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws