Zondag 14 Maart 2021 - 21:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Kritiek raakt Bo Van Spilbeeck diep: “Wat een schande”

Kritiek raakt Bo Van Spilbeeck diep: “Wat een schande”

Drie jaar geleden outte Bo Van Spilbeeck - toen gekend als Boudewijn - zich als transgender. De VTM-journaliste kreeg onder meer in de pers enorm veel lof toegezongen voor haar moed, maar niet iedereen was even positief over haar transformatie.

"In 95 procent van de gevallen waren de reacties op mijn coming-out positief. Nog steeds complimenteren en feliciteren mensen mij; daarnet kreeg ik nog een berichtje van een Vlaming uit Zweden”, zegt Bo in De Morgen. “Dat neemt niet weg dat ik zeker in het begin toch wat bagger over mij heen heb gekregen op sociale media.” 

“Ze hadden mij gewaarschuwd om dat niet te lezen, maar je doet dat toch”, geeft ze toe. “Het Laatste Nieuws had een positief artikel over mij gebracht, maar op hun Facebookpagina vonden sommige lezers het toch nodig om te reageren met 'da blijft ne vent' of 'hij is een schande voor ons land'. Soms werd het nog kwetsender en schreven ze dingen als: 'Ze hadden hem beter twee penissen op zijn borst aangenaaid.’

Stillekes

"Natuurlijk komt zoiets hard aan”, bekent Bo. “Ik herinner me een van de eerste familiefeestjes nadat ik Vlaanderen over mijn trans zijn had ingelicht. Ik was op mijn smartphone aan het scrollen en zag weer zo'n reactie. Ik was daar toen echt van aangedaan. Een familielid zei: 'Allee, ge zijt zo stillekes, wat scheelt er?' Maar gaandeweg ben ik die gore praat meer gaan relativeren.” 

“Het is een absolute minderheid van mensen met een redelijk simplistisch wereldbeeld. Hoe meer spellingfouten er staan, hoe meer je beseft dat je je van die mensen eigenlijk niets moet aantrekken. Ik ben wie ik ben en ik voel mij goed in mijn vel", besluit ze.

TAGS  I  Bo Van Spilbeeck  I  shownieuws