Dinsdag 16 Maart 2021 - 14:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Marc Van Ranst: “Ik ga zelf op de barricade staan om deze maatregel af te schaffen”

Marc Van Ranst: “Ik ga zelf op de barricade staan om deze maatregel af te schaffen”

Marc Van Ranst ziet de toekomst rooskleurig in, zij het nadat iedereen gevaccineerd is. Dan zullen we volgens de viroloog opnieuw ons oude leventje kunnen oppikken. Zo zullen we bijvoorbeeld ook weer kunnen genieten van grote sportevenementen.

"Maar toeschouwers in stadions zullen in hun vak moeten blijven”, zegt Van Ranst in Het Laatste Nieuws. “Dat is in het buitenland al zo: ga je in het Yankee Stadium naar het baseball kijken, dan blijf je in je vak en moet je geen kwartier aanschuiven voor je drankje. Dat is veiliger én biedt een aangenamere publiekservaring.” 

Volgens Van Ranst zullen we ook weer met een gerust hart kunnen reizen. ”Maar wellicht met voorwaarden, zoals vaccinatie of een negatief testresultaat”, klinkt het. “Ik ben geen voorstander van een vaccinatiepaspoort zolang niet iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren. Sommige landen zullen zo'n paspoort eisen, zoals vroeger gebeurde voor gele koorts en daar heeft niemand over ‘geneut’."

Ondemocratisch

De eerste coronamaatregel die Van Ranst opgeschort wil zien worden, is de avondklok. ”Die heeft nu wel zin, maar is heel ondemocratisch", aldus Van Ranst. "Ik haat dat en ik ga even hard op de barricade staan om ze af te schaffen als ik ze nu verdedig. Elke maatregel moet je op tijd nemen en op tijd wegnemen. Zodra de cijfers het toelaten en we voldoende mensen hebben gevaccineerd, moet de avondklok weg”, besluit hij.

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus