Dinsdag 16 Maart 2021 - 20:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Verontrustend: "Meer dertigers en veertigers op intensieve zorgen door coronavirus"

Verontrustend:

Er komen meer dertigers en veertigers op de intensieve zorgen terecht. Dat zegt Philippe Jorens, diensthoofd van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, tegen HLN LIVE.

"Het aantal patiënten op intensieve zorg is verdubbeld op een kleine maand tijd", aldus Jorens. "In tegenstelling tot de eerste golf zijn er niet-coronagerelateerde patiënten die nu ook op intensieve zorg liggen. Zij verdienen evenveel zorg als de Covid-patiënten."

"Het is altijd een beetje op een slappe koord dansen. Het aantal patiënten  op intensieve zorg ten op zichte van de gewone zorg is groter", klinkt het. "We zien meer jonge mensen, zoals dertigers, veertigers en vijftigers. Zij hebben weinig of geen risicofactor en moeten sneller naar de intensieve zorg. Ze worden sneller minder goed. Dat zorgt voor druk, omdat je moeilijk kunt voorspellen hoeveel bedden je open moet houden."

Nieuwe varianten

"Het zijn vooral nieuwe varianten die wat agressiever zijn. Het virus circuleert meer bij de jongeren dan ervoor om allerlei redenen. Het leek bijna in de sterren geschreven dat de jongere populatie nu gevoeliger is dan vroeger."

TAGS  I  Coronavirus