Dinsdag 16 Maart 2021 - 22:10   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Onrust slaat toe bij Steven Van Gucht: “Dan kan het ineens snel gaan”

Onrust slaat toe bij Steven Van Gucht: “Dan kan het ineens snel gaan”

Er is een stijging te zien in de coronacijfers bij alle leeftijdsgroepen, behalve bij de 90-plussers. Momenteel worden de meeste gevallen vastgesteld bij tieners, maar ook bij twintigers, dertigers en veertigers. Op een persconferentie gaf Steven Van Gucht meer uitleg.

“De plateaufase maakt plaats voor een stijgende trend”, zegt Van Gucht. “We zien nu een aanhoudende stijging. Dat in alle provincies en in de meeste leeftijdsgroepen. Vermoedelijk geraken we deze week aan 3.000 besmettingen per dag. Dit betekent dat er duidelijk meer virus in omloop is.”

“Zo'n 6 procent van de vastgestelde besmettingen leidt tot ziekenhuisopnames”, stelt de viroloog van Sciensano vast. “Dat percentage blijft stabiel, maar we kunnen deze week een verdere stijging verwachten richting de 180 opnames per dag. De drempel van de 200 ingenomen ziekenhuisbedden en 500 bedden op intensieve zorg zijn overschreden.”

"We staan op een kantelpunt"

“Duizend Covid-patiënten op IC is het maximum om kwalitatieve zorg te kunnen garanderen”, aldus Van Gucht. “Dat lijkt ver verwijderd, maar indien een exponentiële stijging inzet, dan kunnen deze bedden snel ingenomen worden.” 

“We staan op een kantelpunt, maar we kunnen het verdere beloop zelf bepalen”, klinkt het nog, waarna Van Gucht nogmaals benadrukt dat we onze dichte contacten moeten beperken in afwachting van de verdere uitrol van de vaccinatiecampagne. Volgens de expert blijft het inzetten op telewerk ook ontzettend belangrijk.

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  coronavirus