Woensdag 17 Maart 2021 - 15:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Marc Van Ranst geeft de échte reden waarom België doorgaat met AstraZeneca

Marc Van Ranst geeft de échte reden waarom België doorgaat met AstraZeneca

België is een van de weinige Europese landen die doorgaan met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Maakt ons land hiermee wel de juiste beslissing? Marc Van Ranst kwam in ‘De Afspraak’ meer uitleg geven.

“Dat begint met een paar kleinere landen, zoals Denemarken en Estland, en dan komen er met Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië een paar grote landen bij”, legt Van Ranst uit. “En dan gaat die bal aan het rollen en krijgt iedereen een beetje schrik. En dan neemt men een beslissing die gebaseerd is op emotie in plaats van op wetenschappelijke feiten.”

"Dit kost mensenlevens"

Dat ook Zweden, het land dat betrokken is bij de ontwikkeling van het vaccin, zijn AstraZeneca-campagne on hold zet, begrijpt Van Ranst niet. “Het Europees Geneesmiddelenagentschap trouwens ook niet”, zegt Van Ranst. “De WHO ook niet. Ik vind wel dat we bijzonder dapper moeten zijn om tegen het Geneesmiddelenagentschap, wat de goedkeuring van het vaccin geeft, in te gaan en te zeggen: ‘Nu vertrouwen we het niet meer.’”

De bijwerkingen van stoppen met vaccineren zijn volgens Van Ranst heel duidelijk. “Dat zijn meer Covid-gevallen, meer Covid-hospitalisaties, meer Covid-orgaanfalen, meer doden. Dit kost inderdaad mensenlevens, daar zijn we héél zeker van”, benadrukt de viroloog. “Want we weten dat dit vaccin zeer goed werkt, dus wanneer je dit niet de gelegenheid geeft om dit zo snel mogelijk uit te rollen, dan verlies je daar iets mee, ja.”

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus