Woensdag 17 Maart 2021 - 20:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Marc Van Ranst laat weten of er een nieuwe lockdown komt

Marc Van Ranst laat weten of er een nieuwe lockdown komt

We lijken alweer op een kantelpunt te zijn beland in de coronacrisis. De cijfers blijven stijgen en dat is bijzonder verontrustend. Marc Van Ranst sluit een nieuwe lockdown niet uit.

"We maken een heel moeilijke tijd door", zegt Van Ranst aan La Dernière Heure. "We hadden voorspeld dat het aantal ziekenhuisopnames zou stijgen. We volgen de blauwe curve. Maar het aantal nieuwe besmettingsgevallen is zorgwekkend. Als we de curve van de Britse variant ontleden, zien we dat die heel sterk omhoog gaat. We weten niet of deze Britse variant zich zal stabiliseren. Als dat zo is, hebben we geen groot probleem. Het gaat echter omhoog gaan en de curve kan snel exponentieel worden."

"Als we de maatregelen blijven volgen, zou dat voldoende moeten zijn. Maar als we denken dat het voorbij is, dat we alle sluizen kunnen openen, krijgen we een probleem. In Italië is de horeca geopend en drie weken later werden de cijfers al slecht. Ze zitten nu een derde lockdown", waarschuwt Van Ranst.

Ook in ons land niet onmogelijk

Die situatie is ook in ons land mogelijk. "Natuurlijk wel. Een derde lockdown is mogelijk, maar het kan en moet koste wat kost vermeden worden. Maar als dat zo is, zullen we niet het eerste land zijn die dat overkomt. Onze cijfers zijn nu nog wel beter dan in veel andere landen."

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus