Donderdag 18 Maart 2021 - 07:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Steven Van Gucht maakt zich grote zorgen: "Als dit niet lukt, komen we in de problemen"

Steven Van Gucht maakt zich grote zorgen:

De coronacijfers gaan helemaal de verkeerde kant uit in ons land. Viroloog Steven Van Gucht maakt zich ernstig zorgen over de huidig situatie. Dit kan snel helemaal de verkeerde richting uitgaan volgens Van Gucht.

Zo hebben de ziekenhuizen de reguliere zorg al moeten uitstellen. “Onze ziekenhuizen kunnen alles samen maximaal 1.000 patiënten aan op intensieve zorg. Meer dan dat, en dan komt de kwaliteit van de zorg in het gedrang. Dat was zo tijdens de eerste en de tweede golf, en dat scenario willen we niet herhalen", legt Van de woordvoerder van Sciensano uit in Het Nieuwsblad. 

"Als dit zo doorgaat, komen we in de problemen"

"Je zou kunnen zeggen: ‘Ach, nog bijna 500 bedden beschikbaar: dat is nog vrij veel’. Maar daar moet je mee opletten: hoe hoger de cijfers, hoe sneller het kan ontsporen. We moeten die trend vertragen, want als dit doorgaat, komen we in de problemen", waarschuwt Van Gucht.

"De modellen hadden dit deels voorspeld: we zouden eind maart, begin april naar 200 ziekenhuisopnames per dag gaan. En het ziet er naar uit dat we die gaan bereiken, maar te snel. Die voorspellingen werden ook gedaan in de veronderstelling dat er geen versoepelingen zouden zijn, maar dat is wel gebeurd", benadrukt Van Gucht.

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  coronavirus