Steven Van Gucht luidt alarmbel: “Dit moeten we nu absoluut vermijden” Royalty
Royalty

Steven Van Gucht luidt alarmbel: “Dit moeten we nu absoluut vermijden”

Steven Van Gucht luidt alarmbel: “Dit moeten we nu absoluut vermijden”

We staan aan de voet van wat mogelijk de derde coronagolf kan worden. Dat maakte Steven Van Gucht vrijdag bekend op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Volgens hem moeten de maatregelen goed worden opgevolgd, willen we dat het bij een ‘golfje’ blijft.

“We zien duidelijk een felle stijging van de cijfers”, zegt Van Gucht in het ‘VTM NIEUWS’. “Momenteel plus 34 procent op weekbasis, maar we denken dat dit nog verder gaat doorstijgen. Heel veel zal afhangen van ons gedrag. Ik denk dat het nog altijd mogelijk is om ervoor te zorgen dat het bij een klein golfje blijft.”

“Maar het potentieel voor een grote golf is er wel, daarvoor hoef je niet ver te kijken”, zegt de viroloog. “We zien bijvoorbeeld wat er momenteel in Frankrijk gebeurt. Daar heeft men een verzadiging van de bedden op Intensieve Zorgen en daarom ging men daar over tot bijna een volledige lockdown. Dat moeten we absoluut vermijden, maar ik denk dat dat nog mogelijk is.”

"Deze trend moet keren"

Bij ons zijn er momenteel meer dan 500 bedden bezet op Intensieve Zorgen en dat aantal stijgt nog altijd door. “Aan het huidige tempo kan je verwachten dat we tegen het einde van deze maand aan 800 bezette bedden zitten”, aldus Van Gucht. “Als dat zou doorstijgen, dan kunnen we die 1.000 bedden ook bereiken ergens rond 10 april. En dan houden we nog rekening met de huidige stijging, het mag dus niet verder versnellen. Het zou goed zijn dat die trend gekeerd wordt.”

Populair

Laatste nieuws