‘Thuis’-actrice Daphne Paelinck houdt zich niet langer in: “Dit is een klap in het gezicht” Buitenland
Buitenland

‘Thuis’-actrice Daphne Paelinck houdt zich niet langer in: “Dit is een klap in het gezicht”

‘Thuis’-actrice Daphne Paelinck houdt zich niet langer in: “Dit is een klap in het gezicht”

De aangekondigde verstrengde maatregelen waren voor Daphne Paelinck, buiten actrice in ‘Thuis’ ook het gezicht van theaterproductiehuis De Proefkonijnen, een enorme opdoffer. Zij vreest nu dat hun wandelvoorstellingen niet kunnen doorgaan.

Vorige zomer hoopten de duizenden mensen in de cultuursector dat ze rond deze tijd weer zouden kunnen opstarten. Na het vorige Overlegcomité werd dit perspectief opnieuw vakkundig de kop ingedrukt. Een zware tegenslag voor velen. “Ons theater was al dicht door corona, we zijn ons pand aan het leeghalen omdat we noodgedwongen het huurcontract hebben moeten stopzetten”, zegt Daphne in Dag Allemaal.

"Veel collega's krijgen het steeds moeilijker"

“Sinds het begin van de crisis hebben wij nog geen euro steun gekregen", laat Daphne weten. "Ik heb gelukkig ‘Thuis’ nog, maar veel collega’s krijgen het steeds moeilijker. Ze krijgen bijvoorbeeld geen werkloosheidsuitkering meer omdat ze niet de vereiste contracten kunnen indienen bij de RVA, maar dat kán nu gewoon niet omdat er geen werk ís.”

“En als ze tijdelijk ander werk zoeken, verliezen ze hun artiestenstatuut", aldus de actrice. "Echt, telkens er opnieuw een vooropgestelde versoepeling wordt uitgesteld, is dat een klap in ons gezicht", klinkt het teleurgesteld.

Populair

Laatste nieuws