VRT-correspondent Björn Soenens windt er geen doekjes om: “Dit ging véél te ver” Buitenland
Buitenland

VRT-correspondent Björn Soenens windt er geen doekjes om: “Dit ging véél te ver”

VRT-correspondent Björn Soenens windt er geen doekjes om: “Dit ging véél te ver”

In de Verenigde Staten is het proces tegen Derek Chauvin van start gegaan. Chauvin is de politieagent die minutenlang zijn knie in de nek van George Floyd plantte, waardoor Floyd stikte, en uiteindelijk overleed. Amerika-correspondent voor de VRT Björn Soenens houdt het proces nauwgezet in de gaten.

"Mijn indruk nu is dat het getoonde videomateriaal (de beelden van Chauvin's body camera, nvdr.) weinig ruimte voor twijfel laat”, zegt Björn Soenens in De Morgen. “Wat gebeurd is, ging te ver, dat stellen ook de getuigenissen in het voordeel van George Floyd. Van de eerste tot de laatste. 'Doe iets, doe iets', riepen de omstaanders, maar men vond het belangrijker om ze te beschimpen als mensen die zich moeiden met de arrestatie.”

"Langs de kant van de verdediging wordt dan weer een portret geschetst van een aan opioïden verslaafde man, die een strafblad had en zich al eerder verzette tegen een arrestatie”, aldus Soenens. “Het was geen ongeoorloofd geweld, dat is heel duidelijk de lijn van de verdediging.”

"Chauvin wist zeer goed wat hij moest doen om Floyd niet te doen stikken"

"Op dit moment is er weinig nieuwe info, maar die gaat er wel komen”, laat Soenens nog weten. “De aanklagers zullen wellicht iets 'goeds' van Chauvin tegen hem gebruiken. Tijdens een eerdere arrestatie, waarbij iemand in bedwang werd gehouden, draaide Chauvin die persoon op zijn zij. Het punt zal zijn: hij wist zeer goed wat hij medisch gezien moest doen om George Floyd niet tot stikkens toe onder bedwang te houden."

Populair

Laatste nieuws