Woensdag 7 April 2021 - 17:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Steven Van Gucht voorzichtig positief: “Deze resultaten zijn beter dan ik had verwacht”

Steven Van Gucht voorzichtig positief: “Deze resultaten zijn beter dan ik had verwacht”

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vraagt zich af of grootouders weer op hun kleinkinderen mogen passen als een grote groep mensen gevaccineerd is. "Als alle 65-plussers de kans hadden om zich te laten vaccineren, mogen grootouders die ingeënt zijn dan wat losser omgaan met hun kleinkinderen, of niet?”, klinkt het bij de minister.

"Op dit moment is het nog steeds afgeraden, maar we moeten daar goed over nadenken", zegt Steven Van Gucht in Het Laatste Nieuws. "Grootouders die volledig gevaccineerd zijn, zijn optimaal beschermd tegen ernstige ziekten en ziekenhuisopnames, en lopen dus minder risico dan wanneer ze niet gevaccineerd zijn.” 

Gedeeltelijke bescherming

“Bovendien is de kans dat ze het virus doorgeven aan hun kleinkinderen ook een heel stuk kleiner geworden door de vaccinaties”, weet de viroloog van Sciensano. “Uit bijkomende studies blijkt namelijk dat de vaccins tegen Covid-19 niet alleen de kans op ziekteverschijnselen na besmetting verkleinen, maar ook dat er een gedeeltelijke bescherming is tegen het overdragen van het virus.”

"Ik zeg 'gedeeltelijk' omdat de resultaten verschillen van studie tot studie en van vaccin tot vaccin, maar ze zijn alleszins beter dan ik had verwacht”, aldus Van Gucht. “Wie een vaccin heeft gekregen, heeft 50 tot zelfs 90% minder kans om besmet te geraken en dus het virus eventueel aan niet-gevaccineerden door te geven."

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona  I  vaccin