Donderdag 8 April 2021 - 20:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Frank Vandenbroucke haalt uit: "Ik ben hier niet gelukkig mee"

Frank Vandenbroucke haalt uit:

Het EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap, adviseert niet om het AstraZeneca-vaccin in sommige leeftijdsgroepen niet meer te gebruiken. Dat is een doorn in het oog van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

"Ik was niet gelukkig toen ik hoorde dat het EMA geen grondigere analyse heeft gemaakt over de verschillende leeftijdsgroepen", legt Vandenbroucke. "Ik heb dat gisteren ook op (de Europese) tafel gelegd. Als je de keuze hebt, hoe ga je dan verdelen? Daar heeft het EMA nog huiswerk over te maken."

"Binnen 4 weken moeten we deze beslissing herbekijken"

"De komende weken heeft dit geen enkele invloed op onze campagne", verduidelijkt Vandenbroucke. "Nu heeft het dus geen belang, want we vaccineren bijna alleen ouderen. De weinige jongeren die worden ingeënt, kunnen we makkelijk Pfizer of Moderna geven, we hebben er daar genoeg van. Binnen 4 weken moeten we deze beslissing wel herbekijken. Dit is niet definitief."

Een maand geleden besloot ons land wel gewoon door te gaan met AstraZeneca in alle leeftijdsgroepen. Daar staat Vandenbroucke nog steeds achter. "Als we toen hadden beslist om het vaccin niet meer te gebruiken, hadden we de campagne overhoop moeten halen. Gelukkig hebben we dat toen niet gedaan, want dat had zeker levens gekost", legt de minister uit. "Dat was toen een logische beslissing."

TAGS  I  Frank Vandenbroucke  I  n365  I  shownieuws