Vrijdag 9 April 2021 - 17:30   I   Foto: VTM  I   door Redactie

Marc Van Ranst benadrukt: “Dit moet deze zomer mogelijk zijn in grotere groep”

Marc Van Ranst benadrukt: “Dit moet deze zomer mogelijk zijn in grotere groep”

Marc Van Ranst blikt in Het Laatste Nieuws vooruit op de zomer. Heel wat mensen vragen zich af of ‘het rijk der vrijheid’ er nu eindelijk zit aan te komen. Volgens Van Ranst gaan we alvast vrijer zijn dan nu.

“Dat heeft met twee dingen te maken: de vaccinaties en het feit dat de zomer ook vorig jaar het punt was met de minste besmettingen”, aldus Van Ranst. “Maar om nu te zeggen dat alle maatregelen meteen weggaan: neen. Mondmaskers zie ik nog niet zo snel verdwijnen.”

"Een nauwkeurige voorspelling is onmogelijk"

Of elke Vlaming een eerste vaccin zal hebben ontvangen op 11 juli, dat valt moeilijk te voorspellen. “We weten niet wat er met de vaccinatiecampagne gaat gebeuren”, zegt de viroloog. “Zal die met dezelfde snelheid vooruitgaan? Kunnen we alle vaccins blijven gebruiken voor iedereen? Er zijn nog te veel variabelen, die een nauwkeurige voorspelling onmogelijk maken.”

Over jongerenkampen is Marc Van Ranst heel duidelijk. “Die moeten kunnen doorgaan”, klinkt het. “We hebben vorig jaar samen met de jeugdverenigingen en minister Dalle hard gewerkt om ze mogelijk te maken. Dat is ook gelukt. Als de cijfers vergelijkbaar zijn met vorige zomer, dan moet het mogelijk zijn - misschien met grotere groepen”, besluit Van Ranst.

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  zomer  I  vaccin