Zaterdag 10 April 2021 - 07:03   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Verontrustende berichten over Britse Queen na overlijden prins Philip

Verontrustende berichten over Britse Queen na overlijden prins Philip

Vrijdag overleed de Britse prins Philip op 99-jarige leeftijd in Windsor Castle. De echtgenoot van Queen Elizabeth II sukkelde al langer met een zwakke gezondheid en hartproblemen. De Queen moet nu alleen verder, na een huwelijk van bijna 75 jaar.

“Voor de Queen is dit natuurlijk een zware klap”, zegt expert Wim Dehandschutter op Radio 2. “Ze waren meer dan 70 jaar samen. Hij was haar beste vriend, echtgenoot, raadgever en de enige die haar durfde tegenspreken.” 

“Zo is er een anekdote dat ze samen in de auto zaten, prins Philip zat aan het stuur en de Queen zei dat hij trager moest rijden waarop hij antwoordde: ‘Nu moet je zwijgen of ik zet je uit de auto.’ Hij durfde tegen haar zeggen waar het op stond.” 

"De langst dienende koninklijke echtgenoot in de Britse geschiedenis"

“Binnen twee weken wordt de Queen 95 jaar. Een troonsafstand zal ze niet doen", zegt Dehandschutters. "Een Britse monarch blijft op zijn troon tot ze sterft. Maar er gaat al jaren rond dat ze op haar 95ste verjaardag de macht zou overdragen aan prins Charles. Zij draagt dan nog steeds de titel, maar de dagelijkse taken zouden dan door Charles uitgevoerd worden.”

Prins Philip was “haar rots” sinds ze trouwden in 1947, en zei later: "Mijn eerste, tweede en laatste taak is om de Queen nooit in de steek te laten.” Hij was de langst dienende koninklijke echtgenoot in de Britse geschiedenis, en hoewel de Queen gewend is haar emoties onder controle te houden, zal ze hem vreselijk missen.

TAGS  I  Queen Elizabeth  I  prins Philip  I  shownieuws