Vrijdag 15 Maart 2019 - 22:00   I   Foto: Foter  I   Bron: Metro  I   door Redactie

"De zomer wordt een dodelijk seizoen voor leven op aarde"

Als we niet dringend iets aan het klimaat gaan doen, zullen we steeds vaker te maken krijgen met extreme hittegolven die dodelijk zijn voor zowel mens als dier. Dat zegt Jonathon Stillman, Professor in de Biologie aan de Universiteit van San Francisco.

De hittegolf van 2003 was een van de heetste zomers ooit in Europa. De ondraaglijke hitte eiste toen het leven van 70.000 mensen. Toch gaan we dit fenomeen vaker zien opduiken als we niets aan de opwarming van het klimaat doen, waarschuwt Stillman.

Kooldioxide en andere broeikasgassen houden de warmte vast in de atmosfeer. Dat heeft stijgende temperaturen tot gevolg. Dat blijkt uit 140 wetenschappelijke studies. “Dit suggereert dat – in sommige jaren – de hele zomer warmer zal zijn dan wat we in 2003 ervoeren. De zomer is een dodelijk seizoen aan het worden voor het leven op aarde. We kunnen niet zeggen dat het volgend jaar gaat gebeuren. Maar als we doorgaan met onze huidige emissies, zullen we tegen het einde van deze eeuw hittegolven ervaren die heftiger zullen zijn dan de hittegolven die we al hebben gezien”, aldus Stillman.

Dieren

De extreme hitte is niet alleen gevaarlijk voor de mens, maar ook voor de dieren. “Als dieren meer gevaarlijk hoge temperaturen gaan ervaren, kun je verschuivingen zien in hun fysiologie. Ze zullen misschien niet gelijk het loodje leggen, maar in hun lichaam kun je zien dat ze wel dicht bij dit punt in de buurt komen”,

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Jonathan Stillman  I  n365