Woensdag opnieuw Overlegcomité: Deze versoepelingen liggen al vast Royalty
Royalty

Woensdag opnieuw Overlegcomité: Deze versoepelingen liggen al vast

Woensdag opnieuw Overlegcomité: Deze versoepelingen liggen al vast

De besmettingscijfers en ziekenhuisopnames gaan de goede kant uit, maar dalen toch niet overtuigend. Steven Van Gucht zei op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum dat de cijfers lichtgroen kleuren, maar dat hij liever donkergroen had gezien.

“We mogen wel blij zijn”, zegt Van Gucht in ‘Het Journaal’. “Ik denk dat we enerzijds een aftopping zien in die besmettingen en in die ziekenhuisopnames, maar een heel sterke daling blijft voorlopig nog uit. Zeker als je naar de ziekenhuisopnames kijkt: dat is min vijf procent op weekbasis maar nog altijd gemiddeld 250 opnames per dag.”

“Dat is nog heel hoog en blijft druk zetten op de intensieve zorgen”, zegt de viroloog. “Voor de versoepelingen die gepland zijn in april, en zeker in mei, zouden we toch echt wel lagere cijfers willen zien en dan moeten die ziekenhuisopnames wel feller naar beneden gaan.”

Volgens Van Gucht zullen de cijfers de komende weken nog meer gaan dalen, maar richting eind april, begin mei, zullen we het risico lopen op de vorming van een plateau, en zelfs opnieuw een stijging kunnen zien, als we te vroeg te veel gaan versoepelen.

"Ook contactberoepen heropenen eind april"

Morgen is er een nieuw Overlegcomité. Heel wat mensen snakken natuurlijk naar versoepelingen. “Er zijn een aantal zaken die min of meer vastliggen”, aldus Van Gucht. “De scholen die gaan opengaan, weliswaar met een aantal voorzorgsmaatregelen zoals we die kennen van voor de paaspauze.”

“Ik denk dat er ook een grote wil is om ook de contactberoepen, zoals de kappers, te heropenen eind april”, klinkt het. “De grote vraag is wat men gaat doen begin mei. Volgens mij is het vooral belangrijk dat we focussen op buitenactiviteiten. Buiten is het een heel pak veiliger dan binnen. Daar moet men dus echt wel de nadruk op leggen", besluit Van Gucht.

Populair

Laatste nieuws