Nieuwe opstoot baart Steven Van Gucht zorgen: “Versoepelingen op de helling”

Nieuwe opstoot baart Steven Van Gucht zorgen: “Versoepelingen op de helling”
Vrijdag 16 April 2021 - 10:30   I   Foto: Photonews   I  

De coronacijfers zijn op dit moment helemaal niet goed. Er liggen nog steeds meer dan 900 patiënten op de intensieve zorgen. Toch kondigde Alexander De Croo na het Overlegcomité een pakket aan versoepelingen aan. De experten houden hun hart in ieder geval vast.

“Je kan eigenlijk stellen dat we nog steeds in het midden van die derde golf zitten en de ziekenhuizen liggen vol”, zegt Steven Van Gucht in het ‘VTM NIEUWS’. “De versoepelingen zijn natuurlijk niet voor morgen. Het is een reeks van versoepelingen en men gaat ervan uit dat de cijfers wel gaan dalen."

"Het klopt dat de meeste modellen zeggen dat die cijfers gaan dalen, maar dat is natuurlijk op voorwaarde dat de maatregelen goed gevolgd worden", aldus de viroloog van Sciensano. "Dus men neemt hier wat krediet op de toekomst. Dat kan goed lopen - dat is een berekend risico -, maar het is zeker niet vanzelfsprekend.”

Grotere impact

Vooral in april en mei wordt er gefocust op buitenactiviteiten. Daar maakt Van Gucht zich dus niet zo veel zorgen om. “Maar op 1 mei gaan de terrassen open, en vanaf dan mag men ook twee knuffelcontacten binnen uitnodigen thuis. Dat is eigenlijk een verdubbeling”, merkt hij op.

“Dat lijkt niet veel, maar dat is een contact dat erbij komt en het zijn net die binnencontacten waar het meeste risico zit. Dat is een versoepeling die een grotere impact kan hebben.”

"Het kan ook misgaan"

Volgens Van Gucht is het mogelijk om de cijfers naar beneden te krijgen tegen dat de versoepelingen er zijn. “Als we vooruitgang kunnen maken met de vaccinatiecampagne en tegelijk blijkt de bevolking grotendeels de maatregelen goed op te volgen, dan kan die curve naar beneden gaan en dan kan je in de loop van mei ook onder de 500 bedden op intensieve zorgen komen. Maar dat is allemaal voorwaardelijk. Het kan ook misgaan. Het is ook mogelijk dat we een nieuwe opstoot krijgen en dat die versoepelingen op de helling komen te staan”, besluit hij.

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  Sciensano  I  corona