-->

Marc Van Ranst wil meteen af van coronamaatregel: “Dit is zó onnozel”

Marc Van Ranst wil meteen af van coronamaatregel: “Dit is zó onnozel”
Zaterdag 17 April 2021 - 11:00   I   Foto: Photonews   I  

Na een dik jaar zitten we nog steeds opgescheept met dat vermaledijde coronavirus. Niemand kan de woorden ‘corona’, 'lockdown' of ‘maatregelen’ nog horen. Dat beseft ook Marc Van Ranst.

“Dat mensen het beu raken, is normaal”, zegt de viroloog in Het Nieuwsblad. “Het grote kantelpunt was de verjaardag van de crisis. De eerste keer kun je alles uitleggen, maar nu moet je voor de tweede keer aan je zoontje uitleggen dat zijn verjaardagsfeestje niet doorgaat.”

Van Ranst heeft persoonlijk de meeste moeite met het mondmasker dat verplicht is op plaatsen waar deze eigenlijk zinloos zijn, zoals op de zeedijk. “Maar bijvoorbeeld ook op het perron”, aldus Van Ranst. “Ik sta daar vaak met mijn masker op en aan de andere kant van de rails staat dan nog iemand. Maar als ik het niet doe, neemt iemand daar een foto van en staat het op Twitter. Maar ik voel me dan zó onnozel, want met dat masker bescherm ik niemand op een leeg perron.”

"Politique, c'est l'art du possible"

De reden dat deze overdreven maatregelen er zijn, is volgens Van Ranst niet ver te zoeken. “Het Overlegcomité ­levert altijd een politiek compromis op”, klinkt het. “Iedereen gaat daar die kamer ­binnen met zijn eigen favoriete ­versoepelingen in het achterhoofd. Dat komt niet altijd overeen met goed bestuur, maar politique, c'est l'art du possible.”

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  maatregelen  I  mondmasker  I  corona