Woensdag 21 April 2021 - 07:00   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Opnieuw zware opdoffer voor horeca: “Pas vanaf dan kunnen terrassen open”

Opnieuw zware opdoffer voor horeca: “Pas vanaf dan kunnen terrassen open”

Dinsdagavond was biostatisticus Niel Hens te gast bij Phara De Aguirre in ‘De Afspraak’. Hij riep er op om de versoepelingen op te schuiven naar eind mei. “Enkel met vaccineren zullen we er niet komen”, klinkt het.

“De paaspauze heeft minder effect gehad dan gehoopt”, zegt Hens. “We hopen van niet, maar mogelijk is het effect van korte duur. Uit de motivatiebarometer komt naar voren dat het aantal risicocontacten is toegenomen. Het verklaart waarom we geen duidelijke signalen krijgen in de verschillende cijfers.” 

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zouden we toch aan 800 besmettingen per dag en 75 ziekenhuisopnames per dag moeten zitten. Daar zijn we nog lang niet. “De streefcijfers zijn nog van belang. Maar op die 800 besmettingen moeten we ons niet blindstaren. We moeten ze in context plaatsen.” 

“Door de vaccinatie gaat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames uit elkaar groeien”, merkt Hens op. “De verhouding gaat veranderen. De besmettingen zullen kunnen toenemen, terwijl het niveau van hospitalisatie hetzelfde blijft, dankzij de vaccinatie.”

"Het is verstandig om geduld te hebben"

“Aan de hand van het gedrag dat mensen stelden in september 2020, hebben we nieuwe simulatiemodellen rond ziekenhuisopnames berekend met versoepelingen vanaf 7 mei. Wat we met deze modellen willen tonen, is duidelijk maken dat we er enkel met vaccinatie niet zullen komen”, benadrukt hij. 

Als deze versoepelingen worden verschoven naar 21 mei, zal de golf veel kleiner zijn, merkte ook presentatrice Phara op. “Conclusie: omdat we nu echt op kruissnelheid zitten qua vaccinatie, is het verstandig om geduld te hebben”, aldus Hens. 

“Stel, ik ga met mijn gezin buiten op een terras eten. Daar is weinig risico aan. Maar als ik met drie mensen uit elk een ander gezin ga afspreken, dan creëer ik een risico-bevorderende situatie”, vertelt Hens nog. “Moest er iemand besmet zijn, dan gaat het potentieel over op die drie mensen en gaat het virus zo verder en verder. Ik weet het, maar best nog even wachten", besluit hij.

TAGS  I  Niel Hens  I  horeca  I  terras